lördag 4 juli 2009

Juni månad

Jag har inte hunnit blogga något på väldigt länge känns det som =) Fullt upp inför förra helgens kattutställning och flera kursomgångar i Vimmerby. Så det här blogginlägget blir en liten sammanfattning av juni månads händelser.
I början på juni var vi på Lure coursing för första gången med Elvis. Vad är då Lure Coursing?
"På ett fält med storleken motsvarande ett par fotbollsplaner, plant eller kuperat, placeras en motor som drivs av ett bilbatteri och som drar in en ca 600-800 meter lång lina, som är lagd i kurvor runt ett varierande antal trissor. Luren, en plastpåse i slutet på linan är den "hare" som hundarna intensivt jagar, när den far fram mellan trissorna (lure=lockbete på engelska)".
Momenten som bedöms är:
Entusiasm: Iver och beslutsamhet i jakten från start till mål, d.v.s. hur tänd hunden är att springa ikapp "luren". Man kan också se det vid eventuella störningar från medtävlaren, fall och hur hunden dyker på "luren" vid målgången.
Följsamhet: Hundens förmåga att följa "luren" med blicken och planera sin väg effektivt för att komma ifatt "luren".
Snabbhet: Hundens hastighet som lättas iakttages på banans längre sträckor. Hundarna skall springa kraftfullt och sträcka ut ordentligt.
Rörlighet: Hundens förmåga att snabbt ändra rörelseriktning med bibehållen fart och balans. Syns lättast i kurvorna där hundarna helst skall kunna ta dessa snävt genom att "lägga sig ner".
Uthållighet: Hundens kondition, märks mest under slutet av loppet.
Elvis fick sammanlagt 60 poäng av 100, inte så dåligt för att vara första gången =) Roligt tyckte han att det var i alla fall och vi också. De härliga bilderna på Elvis i full fart efter påsen har Marie Palmqvist, Ta´zim Salukis tagit.


Hunden måste ha munkorg under loppet, så här såg Elvis ut inför starten.

I vår lilla trädgård har vi kunnat njuta av en härlig blomsterprakt, på kvällarna doftar jasminens blommor alldeles underbart.

I rabatten vid planket blommar bland annat rosor, kantnepeta (kattmynta), lavendel och aklejor.
Rosen är av sorten Louise Odier och bjuder på stora fyllda rosa blommor med härlig doft.
Humlorna älskar de vita digitalisblommorna, fingerborgsblommorna.
Och så blommar vår aklejruta som vi köpte på trädgårdsmarkanden på slottet förra sommaren.
Det är inte bara vi som njuter av trädgården, även katterna vill vara där och ibland får några av kastraterna komma med oss ut en stund. Här är det Teddy som njuter i kvällssolen. Men i rastgården kan alla katterna vistas tryggt utomhus när de själv vill.

Sista helgen i juni hade Calmare Kattklubb sin utställning och på européspecialen vann Criollo inte bara som Bästa europé utan var också den europé som hade bäst pälskvalité. Så här glad blev husse för detta =)

Vår lilla sommargäst Maserati - Frans Konrad fick också följa med på utställningen och där träffade han kullbrosan Ferrari.

Senaste veckan har bjudit på en riktig värmebölja med över 30 grader, phuu, det har tagit hårt på trädgårdens blommor även om Johan varit flitig med att vattna. Både människor och djur har slappat och inte orkat något annat. Idag hörs dock åskan mullra så nu kanske det blir lite väderomslag...

2 kommentarer:

Henrietta sa...

Det var skoj att träffas! Grattis till katternas fina resultat!!
Kramar

Silver-Malin sa...

En sån där Louise Odier ska jag minsann köpa! Var in till Helsingborg och kikade på (överblommade) rosor och fick ingen inspiration alls, men det här hjälpte! :)