måndag 18 maj 2009

Södagens husvisning

Igår var vi alltså på husvisning, huset i fråga ligger helt underbart med en 9000 kvm stor tomt insynsskyddad med en bred syrenhäck. Fastigheten är en av de äldsta i Smedby och har från början varit en av Smedbys stora gårdar. Vi var lite fundersamma över byggåret, 1950 men det visade sig vara som vi trodde, det ursprungliga huset hade brunnit och man hade byggt upp huset på nytt på torpargrunden och bevarat så mycket som möjligt från det gamla huset, vilket syntes på vindens timmerväggar. Men de fick alltså ett nytt byggår då huset var klart, 1950. På tomten fanns också ett hus från 1800-talet (för er som vet vilket Helmers hus i Vida är så kan ni ta den bilden fast inte i så dåligt skick) allt bevarat från förr, kakelugnar, järnspisar, dörrar, höga golvlister och slitna trägolv. Höga trösklar som bar spår från de som bott där med nedslitna partier. Och så gamla, gamla tapeter på väggarna och enkupigt tegle på taket. En guldgruva för den som är händig och vill bevara en svunnen tid men som också har en stor, stor plånbok =)
Vi konstaterade dock ganska snabbt att det skulle krävas mycket stora renoveringar och ett stort kapitalbehov för att renovera både bostadshuset och det andra huset. Vi skulle inte kunna låta det stå och förfalla ännu mer... Och med det begärda priset funkar det inte för oss i alla fall.

Så vi fortsätter hålla ögonen öppna efter vårt drömställe, alltså blir vi kvar i vårt nuvarande hus ett tag till. Och det är ju som så många påpekar för oss inget fel på det men det är inte riktigt det som vi vill bo i för resten av livet heller.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Synd att det skulle vara så dyrt... =( / Ellen

vardagen på landet sa...

Så synd att det inte blev något.Ser ut att ligga bra till.
Tack för Grattis till våra valpar och fölisen.Här blir det livat i sommar.
Hälsa Johan.

Kraaam Sylvia