torsdag 17 juli 2008

Små chokladbönor…:-)

Nu är kattungarna drygt en vecka och växer så det knakar. Flera av dem har redan öppnat ögonen och fått en skymt av världen utanför. De har även fått namn, vi har valt att döpa kullen efter kakaobönor.Vi är fortfarande väldigt osäkra på färgerna på alla förutom Criollo.

S*Offsides Trinotario, svartsilverspotted hane.

Trinitario är en gatukorsning mellan Criollo & Forastero som då måste betyda “infödd främling”. Hehe. 1727 så ödelade en cyklon Trinidads Criolloplantager. Man gick och hämtade frön i Orinocodalen, och arten korsades med de Criolloträden som överlevt cyklonen. Så på 1800-taletupptäckte man att denna korsning ägde de bästa kvalitetsegenskaper av moderträdet. Idag utgör Trinitarioskörden 10-15% av världens samlade produktion. Träden växer på de karibiska öarna och i Indonesien, på Sir Lanka och i Sydamerika

S*Offsides Porcelana, svartsilverspotted hona.

Porcelana är en variant av criollo och kallas ibland för neo-criollo. Porcelanabönan innehåller mer fett än vanliga criollobönor vilket gör att de blir mer aromrika. De bästa bönorna saknar helt bitterhet och beska.

S*Offsides Forastero, brunspotted hane.

Forastero eller “främling” på spanska, kommer ursprungligen från Amazonasdeltat och är den mest utbredda gruppen, Forastero utgör 80 % av den skördade produktionen, den odlas även i Syd- och Centralamerika samt på Antillerna. Det planteras mer och mer av denna sort eftersom att Forastero träden inte är särskilt tåliga ,men samtidigt ger en stor skörd.

S*Offsides Criollo, brunspotted hane.

Criollo eller “infödd” på spanska, var den typen av kakao som Christopher Columbus upptäckte på ön Guanaja i början på 1500, eller närmare 1502. Trädet växer bara i Mexico, och har en väldigt liten motståndskraft när det gäller sjukdomar. Trädet ger också väldigt liten skörd. Criollobönan är den finaste bönan av alla sorter den har en sån försvinnande liten bitterhet och garsyrehalten är låg. Bönan används sällan separat eftersom den är så väldigt mycket dyrare än de andra bönorna. Criollo utgör knappt 10 % av världens samlade kakaoproduktion.

Extramamma Diba hjälper till med bebisarna med stor förtjusning:-)

2 kommentarer:

Henrietta sa...

Jösses vad söta! Man blir alldeles varm i hjärtat :o))
Ha det så gott!!

Malin sa...

Åh, så fina bebisar.
Jag blir så sugen på en liten chokladböna ;)
Fotbollskillen, seriefiguren och chokladbönan skulle väl vara en cool kombination..