torsdag 4 juni 2009

Pyometra

Har precis hämtat hem Electra från djursjukhuset där hon genomgått en operation för att ta bort livmodern. Precis som vi misstänkte hade hon drabbats av livmoderinflammation.
Veterinären som operarat henne berättat att hennes livmoder var full med gröngult var =(
Hon hade alltså drabbats av pyometra (pyo - var, metra - livmoder). Vilken tur att hon kom iväg så snabbt till veterinären för detta är inget att leka med.

Livmoderinflammation, endometrit, hos katt orsakas dels av hormonella störningar och dels av infektioner, vanligen en kombination av båda. Hormonet progesteron gör att livmoderslemhinnan växer till och blir tjockare, livmodern kan till slut bli sjukligt förtjockad. Om den inflammerade livmodern blir infekterad av bakterier börjar livmoderslemhinnan brytas ner och var bildas. Om livmoderhalsen öppnar sig töms varet ut som flytningar. Det finns också en risk för att livmodern kan spricka så att varet kommer ut i bukhålan, vilket leder till bukhinneinflammation som är livshotande.

Äter din honkatt p-piller är risken hög för att hon drabbas av livmoderinflammation men även en honkatt som tillåts löpa om och om igen riskerar att drabbas därför bör katter som inte används i avel kastreras!
Tecken på att din katt drabbas av livmoderinflammation är ökad törst, slöhet - katten kanske dra sig undan och vill vara i fred, feber och ev. flytningar. Katten kan också reagera om man klämmer försiktigt över livmodern. Ofta tvättar sig honkatten mycket runt vulvan, hon kan även tvätta sig intensivt på andra delar av kroppen på grund av smärtan.

Så här märkte vi det på Electra: tandgnisslande (troligen för att hon har haft ont) hon drog sig också undan - gömde sig under soffan och så fick hon fula flytningar. Eftersom Electra haft livmoderinflammation för ett par år sedan och behandlats för förtjockat livmoder med läkemedelet Alisin tidigare i år så gällde endast kastrering, borttagning av livmoder och äggstockar.

Risken för livmoderinflammation hos honkatter är ytterligare en anledning till att kastrera sin katt, förutom att man minskar antalet oönskade kattungar. Men av den anledningen ska man även kastrera sin hankatt!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Usch vad mycket tråkigheter. Men skönt att ni upptäckte det i tid iallafall. Skönt att Jane mår bättre nu! Frans-Konrad (Maserati)växer så det knakar. Han är underbart snäll! Är så glad att han fick komma till mig.

Kram på er

vardagen på landet sa...

Det var ju inget roligt besked.Men skönt att det kom i tid.Då får Jane vara en lycklig kastrat nu då.
Funderar faktiskt mycket på att kastrera mina tjejer också och nöja mig med vad jag har.
Hoppas nu att det är slut med tråkigheter för er del och det får hända lite positiva saker.

Kram Sylvia

vardagen på landet sa...

Blev ju fel det där.Menar ju att Elektra får vara en glad kastrat och att det är skönt att Jane mår bättre.Ibland flyger fingrarna iväg på tangenterna så tankarna inte hinner med.

Kram Sylvia

Sandra sa...

En rättelse:

Endometrit och pyometra är två olika stadier av livmodersinflammation. Vi i svenskan har bara detta ord medans grekiskan/latinet har de två.

Endometriten är inte lika illavarslande som pyometran då endomtriten innebär slem i livmodern som lätt botas utan större ingrepp men om detta inte behandlas blir det pyometrit; som du säger varfyllt.

(har precis en hona som drabbats av det första ssjälv)