lördag 18 oktober 2008

Tankeväckande föreläsning

Jag har idag varit på en mycket intressant föreläsning. Det var hundägarföreningen TASS som hade bjudit in etologen Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet. Ämnet var "Dominans eller samarbete", ett ämne som åter blivit aktuellt i dessa tider eftersom flera hundtränare på TV påtalar vikten av att människan, hundägaren, måste vara dominant, en "riktig" flockledare. Dessa påstående grundar sig i uppfattningen att vi egentligen har en varg där hemma i vardagsrumssoffan, fast den ser ut som, ja i vårt fall en whippet. Är det verkligen så? Är våra hundar "vargar" som behöver veta vem som bestämmer i flocken för att fungera, kan vi bara få dem att göra som vi vill genom total underkastelse? Att denna uppfattning är helt fel står tydligt klart efter att ha lyssnat på Per Jensen.
Enligt honom finns det 2 felaktiga och missvisande påstående;
Hunden är en varg
Hunden är inte en varg

Hunden är helt klart en hund, hunden har som art utvecklats under tusentals år och fortsätter att utvecklas.
Men vad är dominans? Dominans är en relation mellan två individer som reglerar vem av dem som har företräde i en konkurrenssituation. Det kan handla om föda, levnadsutrymme osv.

En hund vill samarbeta! De lever med människan just på grund av förmågan att samarbeta. Så varför använda hårda förlegade metoder? När man istället kan använda mjuka metoder i träningen och uppnå en harmoni med sin hund.

Om någon vill läsa mer i ämnet rekommenderar jag boken Dominans och ledarskap- fakta eller fantasi? av Barry Eaton. Den finns att köpa på Canis. Just nu för ynka 25 kr =) där finns massor av annat kul också för oss hundintresserade.

Inga kommentarer: