onsdag 17 juni 2009

Scrapsugen?

Visst blir man sugen på att scrappa när man ser vad Pethra på Scrapgalen har för Blogcandy just nu? Vill ha, vill ha, vill ha ;o)

torsdag 4 juni 2009

Pyometra

Har precis hämtat hem Electra från djursjukhuset där hon genomgått en operation för att ta bort livmodern. Precis som vi misstänkte hade hon drabbats av livmoderinflammation.
Veterinären som operarat henne berättat att hennes livmoder var full med gröngult var =(
Hon hade alltså drabbats av pyometra (pyo - var, metra - livmoder). Vilken tur att hon kom iväg så snabbt till veterinären för detta är inget att leka med.

Livmoderinflammation, endometrit, hos katt orsakas dels av hormonella störningar och dels av infektioner, vanligen en kombination av båda. Hormonet progesteron gör att livmoderslemhinnan växer till och blir tjockare, livmodern kan till slut bli sjukligt förtjockad. Om den inflammerade livmodern blir infekterad av bakterier börjar livmoderslemhinnan brytas ner och var bildas. Om livmoderhalsen öppnar sig töms varet ut som flytningar. Det finns också en risk för att livmodern kan spricka så att varet kommer ut i bukhålan, vilket leder till bukhinneinflammation som är livshotande.

Äter din honkatt p-piller är risken hög för att hon drabbas av livmoderinflammation men även en honkatt som tillåts löpa om och om igen riskerar att drabbas därför bör katter som inte används i avel kastreras!
Tecken på att din katt drabbas av livmoderinflammation är ökad törst, slöhet - katten kanske dra sig undan och vill vara i fred, feber och ev. flytningar. Katten kan också reagera om man klämmer försiktigt över livmodern. Ofta tvättar sig honkatten mycket runt vulvan, hon kan även tvätta sig intensivt på andra delar av kroppen på grund av smärtan.

Så här märkte vi det på Electra: tandgnisslande (troligen för att hon har haft ont) hon drog sig också undan - gömde sig under soffan och så fick hon fula flytningar. Eftersom Electra haft livmoderinflammation för ett par år sedan och behandlats för förtjockat livmoder med läkemedelet Alisin tidigare i år så gällde endast kastrering, borttagning av livmoder och äggstockar.

Risken för livmoderinflammation hos honkatter är ytterligare en anledning till att kastrera sin katt, förutom att man minskar antalet oönskade kattungar. Men av den anledningen ska man även kastrera sin hankatt!

Ännu en sjukling =(

Igår kväll upptäckte vi att Electra fått livmoderinflammation så idag blev det till att åka till djursjukhuset med nästa lilla sjukling. Vi får nog skaffa klippkort på djursjukhuset snart om det fortsätter så här ;o)
Electra måste kastreras idag då hon tidigare fått behandling för förtjockad livmoder, vi hade hoppats på att hon skulle få en kull till men nu blir det inga fler kattungar efter henne. Lite tråkigt naturligtvis men hennes välmående går före så klart. Om operationen går som den ska så får hon komma hem redan ikväll.

Måste berätta att Jane mår mycket bättre nu, magen har stabiliserats sig igen =)

måndag 1 juni 2009

Tecken på att det är sommar!

Är det någon som tvivlar på att det är sommar? Här har ni flera tecken på att sommaren faktiskt är här =) Förutom att termometern idag visat på +25 grader.
Lammungar i fårghagen

Kalvar i kohagen

Spring med hundkompisarna bland maskrosorna

Lupinerna har slagit ut

Smultronen blommar

Westie som behöver trimmas...

...och bli sommarfin =)

Och så klart, SVENSKA JORDGUBBAR!